Jabłka to niezwykłe owoce. Nie bez powodu nasze mamy i babcie zwykły powiadać, że jabłko to samo zdrowie. Zawiera ono błonnik, mnóstwo wody i witamin, a do tego ma bardzo małą zawartość cukru. Mniejszemu dziecku możesz podawać obrane jabłko, jednak pamiętaj, że najwięcej wartościowych składników znajduje się właśnie w skórce.
Racuszki jabłkowe (porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 350 ml mleka
- 150 g płatów owsianych
- 20 g bułki tartej
- 500 g tartych jabłek
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej i dodaj płatki owsiane, po czym odstaw na chwilę, by płatki zmiękły.
- Dodaj żółtka, mąkę, bułkę tartą, cukier i cynamon i dokładnie połącz składniki.
- Powstałą masę wymieszaj ze starymi jabłkami.
- Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Racuszki podawaj oprószone cukrem pudrem.
Jabłuszka pod pierzyną (porcja na 2 osoby)
Składniki:
Nadzienie
- 4 duże jabłka
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody
Pierzynka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój w plasterki, po czym podduś je na patelni z 60 g cukru, cynamonem i wodą. Miękkie jabłka ułóż na dnie formy do pieczenia.
- Mąkę i płatki wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia oraz masło po czym dokładnie połącz składniki wraz z cukrem. Gotową masę wyłóż na jabłka w formie i piecz 10 min w temperaturze 180°C.
Słodka pianka
Składniki:
- 4 większe jabłka
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 laska cynamonu
- 8 goździków
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Jabłka umyj i każde nadziej kawałkiem laski cynamonu oraz goździkami. Tak przygotowane jabłka piecz ok. 30 min w nagrzanym piekarniku.
- Białka ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
- Po upieczeniu ściągnij skórkę z jabłek, a miąższ bez nasion i twardych łuków dodaj do ubitej piany. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj schłodzone.