микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

Przepisy na smakołyki z jabłek

Jabłka to niezwykłe owoce. Nie bez powodu nasze mamy i babcie zwykły powiadać, że jabłko to samo zdrowie. Zawiera ono błonnik, mnóstwo wody i witamin, a do tego ma bardzo małą zawartość cukru. Mniejszemu dziecku możesz podawać obrane jabłko, jednak pamiętaj, że najwięcej wartościowych składników znajduje się właśnie w skórce.

Racuszki jabłkowe (porcja dla 4 osób)

Składniki:
  • 350 ml mleka
  • 150 g płatów owsianych
  • 20 g bułki tartej
  • 500 g tartych jabłek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzej i dodaj płatki owsiane, po czym odstaw na chwilę, by płatki zmiękły.
  2. Dodaj żółtka, mąkę, bułkę tartą, cukier i cynamon i dokładnie połącz składniki.
  3. Powstałą masę wymieszaj ze starymi jabłkami.
  4. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Racuszki podawaj oprószone cukrem pudrem.

Jabłuszka pod pierzyną (porcja na 2 osoby)

Składniki:

Nadzienie

  • 4 duże jabłka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wody

Pierzynka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, po czym podduś je na patelni z 60 g cukru, cynamonem i wodą. Miękkie jabłka ułóż na dnie formy do pieczenia.
  2. Mąkę i płatki wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia oraz masło po czym dokładnie połącz składniki wraz z cukrem. Gotową masę wyłóż na jabłka w formie i piecz 10 min w temperaturze 180°C.

Słodka pianka

Składniki:
  • 4 większe jabłka
  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 laska cynamonu
  • 8 goździków
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyj i każde nadziej kawałkiem laski cynamonu oraz goździkami. Tak przygotowane jabłka piecz ok. 30 min w nagrzanym piekarniku.
  2. Białka ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
  3. Po upieczeniu ściągnij skórkę z jabłek, a miąższ bez nasion i twardych łuków dodaj do ubitej piany. Całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj schłodzone.

Široký výběr dětského nádobí (1)

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *