микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

Superprzepis na herbatniki dla wyrzynających się ząbków

isifa-149330830

Twojej kruszynce wyrzynają się kolejne ząbki? Używa do „ogryzania” nie tylko swojej i Twojej ręki, ale czegokolwiek, co zmieści się w buzi? Przygotuj dla niej domowe smakołyki, czyli zdrowe herbatniki, które nie tylko zje z smakiem, ale które na jakiś czas ukoją też jego podrażnione dziąsła.

Domowe herbatniki ułatwiające proces ząbkowania:

Składniki:

  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
  • 1 szklanka kaszki ryżowej dla dzieci
  • 1 średni, dojrzały, rozgnieciony banan (w różnych wariantach można dodać zamiast banana 1/3 szklanki startej marchewki lub słodkich ziemniaków)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego (może być też olej kokosowy)
  • 3 łyżki wody

Uwaga: Takie proporcje wystarczą na ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości ciasteczek

Wykonanie:

  1. Ustaw piekarnik na 220°C. W misce wymieszaj mąkę, kaszę ryżową i cynamon. Twój mały asystent może pomóc Ci w mieszaniu.
  2. Do mieszanki dodaj olej, banany i wodę. Mieszaj, dopóki nie utworzy się dobrze wyrobione, nielepkie ciasto. Jeśli wyda Ci się zbyt sypkie lub przeciwnie, zbyt twarde, dodaj łyżkę mąki lub wody.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykrój pojedyncze herbatniki za pomocą foremek w dowolnym kształcie.
  4. Wyłóż na natłuszczoną blachę i piecz 10-12 minut, dopóki ciasteczka delikatnie się nie zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia a potem rozpocznij degustację. Smacznego

    Inspiracja – http://imprintalish.blogspot.co.uk/2012/02/homemade-baby-teething-biscuits.html?m=1#.U8z-_fl_uos

 

 

 

 

Poprzedni artykułrsz_78367674Następny artykułisifa-149378842

1 komentarz

  1. Świetny przepis, jutro będę je robić bo idzie właśnie córce trójka :-/
    Nie spotkałam się jeszcze z przepisem gdzie jest kaszka ryżowa. Ciekawa opcja :-)
    Czy mogę dodać kaszki ryżowej mlecznej? Akurat podaje synkowi kaszki Caprima właśnie na bazie mleka koziego. Mają super skład bo bez oleju palmowego i maltodekstryny i chciałabym zachować ten zdrowy akcent również w ciasteczkach :-) z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *