микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

Przepisy na świąteczne dania dla niemowląt

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Niezależnie od tego, czy chodzi o Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny czy jakąkolwiek inną okazję do świętowania, powinnaś przyrządzić wyjątkowe dania również dzieciom, mimo że nie mogą jeszcze jeść wszystkiego. Świąteczne rarytasy, które przygotowaliśmy, z pewnością posmakują i Tobie!

Królik z marchwią i cukinią (od 6. miesiąca)

Składniki:

  • 30 g chudego mięsa z królika
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 200 ml wody dla niemowląt

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój drobno, podlej wodą dla niemowląt i podduś.
  2. Dodaj cukinię z marchewką pokrojoną na kluseczki i duś wszystko razem, dopóki warzywa i mięso nie zmiękną.
  3. Ugotowane mięso i warzywa rozgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem i podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Szczupak na maśle i marchwi (od 10. miesiąca)

Składniki:

  • 50 g filetu ze szczupaka dokładnie oczyszczonego z ości
  • 1 marchew
  • 100 ml wody dla niemowląt i szczypta mielonego kminku
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie:

  1. Umyj filet, posmaruj masłem i posyp szczyptą mielonego kminku, podlej wodą dla niemowląt i włóż do nagrzanego piekarnika.
  2. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Upieczony filet rozgnieć widelcem lub zmiksuj.
  4. W międzyczasie ugotuj marchew np. na parze, pokrój na krążki lub rozgnieć i podawaj wraz z rybą.

Deser owocowy (od 6. miesiąca)

Składniki:

  • 1/2 jabłka,
  • 1/2 banana,
  • 1/2 brzoskwini
  • 1 długi dziecięcy biszkopt

Wykonanie:

  1. Pokrój jabłko, wyjmij jądro z pestkami, dodaj brzoskwinię i banana.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj i doprowadzając do uzyskania jednolitej masy. Na koniec przystrój niemowlęcym biszkoptem i podawaj.

Kasza jaglana z morelą (od 6. miesiąca)

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy jaglanej,
  • 150 ml wody dla niemowląt,
  • 2 kompotowe morele

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną zamocz na jedną godzinę w zimnej wodzie, następnie, stale mieszając, gotuj około 10 minut.
  2. Morele rozgnieć widelcem i wmieszaj do gotowej kaszy
Poprzedni artykułmarta_1Następny artykuł1_

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *