Z okazji zbliżających się Walentynek proponujemy małą poranną, śniadaniową odmianę, jak w kulinarny sposób, powiedzieć komuś ważnemu “Dzień dobry, Kochanie”.
Smażone jajko-serduszko z boczkiem a do tego pomidorki koktajlowe.
Co będziesz potrzebować?
- Tostowy chleb
- Jajka
- Koktajlowe pomidorki – owalnego kształtu
- Boczek
- Olej do smażenia
- Sól
- Wykałaczki
- Nożyczki
- Kawałek papieru
- Klej
Wykonanie
Z kromki chleba tostowego wyciąć serduszko. Rozgrzać olej na patelni, przypiec kromkę z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i w miejsce wyciętego serduszka dodać jajko, posolić i opiekać z drugiej strony, aż jajko będzie gotowe. Wycięte serduszko można również podpiec z dwóch stron.
Bekon pokroić na plasterki, zgiąć w pół, złożyć w serduszko i podsmażyć.
Z kartki papieru wyciąć 1,5 cm połączone dwa romby, zgiąć w pół a następnie przykleić je klejem do wykałaczki.
Wybieramy 6 pomidorków, po dwa o podobnej wielkości. Pomidorki koktajlowe kroimy na skos tak, aby można je było potem złożyć w serduszko. Połączyć pomidorki i przebić je wykałaczką.
Układamy wszystko na dużym talerzu. Smacznego! :)