Kulinaria, Lifestyle

Walentynkowe śniadanie

Z okazji zbliżających się Walentynek proponujemy małą poranną, śniadaniową odmianę, jak w kulinarny sposób, powiedzieć komuś ważnemu “Dzień dobry, Kochanie”.

Smażone jajko-serduszko z boczkiem a do tego pomidorki koktajlowe.

Co będziesz potrzebować?

  • Tostowy chleb
  • Jajka
  • Koktajlowe pomidorki – owalnego kształtu
  • Boczek
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Wykałaczki
  • Nożyczki
  • Kawałek papieru
  • Klej

Wykonanie

Z kromki chleba tostowego wyciąć serduszko. Rozgrzać olej na patelni, przypiec kromkę z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i w miejsce wyciętego serduszka dodać jajko, posolić i opiekać z drugiej strony, aż jajko będzie gotowe. Wycięte serduszko można również podpiec z dwóch stron.

Bekon pokroić na plasterki, zgiąć w pół, złożyć w serduszko i podsmażyć.

Z kartki papieru wyciąć 1,5 cm połączone dwa romby, zgiąć w pół a następnie przykleić je klejem do wykałaczki.

Wybieramy 6 pomidorków, po dwa o podobnej wielkości. Pomidorki koktajlowe kroimy na skos tak, aby można je było potem złożyć w serduszko. Połączyć pomidorki i przebić je wykałaczką.

Układamy wszystko na dużym talerzu. Smacznego! :)

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *