Wprowadzanie pierwszych posiłków ma swoje jasne zasady. Abyś zyskała większe wyobrażenie, co przygotować swojemu małemu głodomorowi, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka interesujących przepisów. Pierwsze warzywne i owocowe przeciery, tzw. jednoskładnikowe, są przeznaczone dla dzieci od ukończonego 6. miesiąca (dzieciom niekarmionym piersią podawaj je od ukończonego 5. miesiąca). Smacznego!
Przecier bananowo – jabłkowy
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 150 ml mleka niemowlęcego (lub matczynego), 30 g jabłka, 30 g banana, 3 łyżki kaszki niemowlęcej.
Wykonanie: Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach a banana rozgnieć widelcem. Mleko zmieszaj z 3 łyżkami kaszki ryżowej dla niemowląt. Na koniec wymieszaj kaszkę z rozgniecionymi owocami.
Przecier warzywny
(od ukończonego 6. miesiąca, dzieci niekarmione piersią od ukończonego 5. miesiąca)
Składniki: 70 g dyni, 1 marchew, 1 mały ziemniak, 2-3 krople oleju roślinnego
Wykonanie: Dynię pokrój w drobną kostkę, oczyszczoną marchew także. Obierz ziemniaka i ugotuj w wodzie. Warzywa gotuj około 30 minut, od czasu do czasu przemieszaj. Po ugotowaniu rozgnieć widelcem, dodaj olej roślinny, rozgniecionego ziemniaka i wymieszaj.
Kaszka kukurydziana z jabłkiem
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 2 łyżki kaszy kukurydzianej, 150 ml wody, 1 małe jabłko
Wykonanie: Kaszę kukurydzianą namocz na godzinę w zimnej wodzie, potem, stale mieszając, gotuj na umiarkowanym ogniu około 10 minut. Obierz jabłko, zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z kaszą.
Kaszka ryżowa z owocami
(od ukończonego 6. miesiąca, dzieci niekarmione piersią od ukończonego 5. miesiąca)
Składniki: 2 łyżki kaszki ryżowej dla niemowląt, 250 ml wody, kawałek banana, kawałek jabłka
Wykonanie: Obierz jabłko i zetrzyj. W przegotowanej gorącej wodzie rozmieszaj kaszkę ryżową dla niemowląt i dodaj do niej rozgniecione owoce. Wymieszaj.
Przecier jabłkowy
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: 4 łyżki drobno startego jabłka, 1 łyżka kaszy, 100 ml mleka mamy lub modyfikowanego
Wykonanie: Mleko modyfikowane ugotuj według instrukcji. Do gorącego (nie gotującego się) mleka stopniowo dodawaj kaszę i stale mieszając, ugotuj średnio gęstą kaszę. Trochę przestudź, a następnie wymieszaj ze startym jabłkiem. Dla odmiany możesz zamiast jabłka dodać rozgniecionego banana, gruszkę, brzoskwinię lub inne owoce.
Owocowy przecier ryżowy
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 100 g ryżu, 2 jabłka, 0,4 l mleka niemowlęcego (jeśli karmisz, użyj trochę swojego mleka lub wodę dla niemowląt)
Wykonanie: Ryż rozgotuj na puree w mleku niemowlęcym (250 g w 1 l mleka) i dodaj kawałki drobno posiekanych jabłek. Według potrzeby rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki przecier.