Ten rodzaj warzyw należy do najszerzej stosowanych a dzięki temu, że całkiem dobrze się go przechowuje, również do najbardziej cenionych. Korzenie, kłącza czy bulwy rosnące w ziemi – wszystko selekcjonujemy jako warzywa korzeniowe. W jadłospisie dziecka są niezastąpione!
Warzywa na ogół zawierają od 80 do 85% wody, minerały, witaminy, enzymy, barwniki. Istotna jest także ich niska wartość kaloryczna. Najlepiej by oczywiście było, gdybyś miała możliwość uprawiania warzyw w jakości BIO w swoim własnym ogródku. Jednak nie wszyscy mamy takie szczęście :)
Możliwe, że tego nie wiedziałaś:
- W przeciwieństwie do innych rodzajów jarzyn, warzywa korzeniowe bardzo dobrze się przechowuje i wytrzymują o wiele dłużej.
- Podczas obróbki cieplnej powinnaś trzymać się zasady „szybko i ostrożnie”, bowiem im dłużej obrabia się warzywa korzeniowe, tym więcej tracą cennych witamin.
- Do tarcia powinnaś stosować najlepiej plastikowe, ceramiczne lub nierdzewne noże lub obieraczki. Dzięki temu postępowanie z warzywami stanie się delikatniejsze i zachowa się więcej witamin.
- Marchew jest istotnym źródłem prowitaminy A.
- Zalecamy spożywać zarówno korzeń, jak i nać pietruszki. Drobno posiekana pietruszka nada smak każdemu daniu, w dodatku doda stołownikom mnóstwo witaminy C.
- Seler ma zaś właściwości oczyszczające i moczopędne. W dodatku potrafi zachować najwięcej witamin aż do późnej wiosny.
- O buraku ćwikłowym mówi się, że najzdrowszy jest surowy i dobrze się wyciska z niego sok.
- Rzodkiewkę wprowadzaj do dziecięcego jadłospisu po pierwszym roku życia i tylko w małej ilości. Mogłaby podrażnić jelita lub żołądek.
Rarytasy z warzyw korzeniowych:
Sałatka ziemniaczana
(od 10. miesiąca)
Składniki: 1-2 ziemniaki, 1 marchew, kawałek cukinii, por, 1 jogurt probiotyczny, 2-3 krople oliwy z oliwek
Wykonanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, marchew, cukinie i pora ugotuj na parze. Ugotowane warzywa pokrój na małe kawałki, pora na krążki. Lekko zamieszaj z oliwą z oliwek i jogurtem probiotycznym.
Siekane kotlety mięsno-roślinne
(od 9. miesiąca)
Składniki: 20 g piersi z kurczaka, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek kalarepy, kawałek pora, 1 żółtko kurze, ok. 2 łyżek bułki tartej, 3-4 krople oliwy z oliwek i szczypta natki pietruszki
Wykonanie: Piers z kurczaka ugotuj razem z warzywami, pozostaw do ostygnięcia. Wszystko razem rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Stopniowo dodawaj żółtko, pietruszkę i zagęść bułką tartą. Uformuj kotleciki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz na złoty kolor we wcześniej rozgrzanym piekarniku.