Podczas upałów zazwyczaj w ogóle nie mamy ochoty jeść, ale mamy świadomość tego, że należy nieustannie uzupełniać płyny, żeby organizm pozostał odpowiednio nawodniony. Najbardziej odpowiednim wyborem jest tutaj zwykła czysta woda, ale w smaku niestety przegrywa z innym płynami. Co zatem najlepiej podać swojej rodzinie? Wypróbujcie nasze pomysły na przyrządzenie smakowitych napojów, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale również dadzą uczucie sytości i uzupełnią witaminy.
Syrop z bzu
Składniki:
- 20-25 dużych kwiatów bzu
- 2 kg cukru trzcinowego
- 2 l wody
- 1 opakowanie kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Kwiaty bzu zalej 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody, dodaj kwasek cytrynowy (w zależności od preferencji smakowych), po czym odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia odcedź kwiaty, a pozostały płyn ugotuj z cukrem. Do smaku możesz dodać pozostały kwasek cytrynowy
- Gorący syrop przelej do butelek lub słoiczków.
Syrop z pokrzywy
Składniki:
- 3 ½ litra wody
- 3 cytryny
- 100 liści pokrzywy (najlepiej młodych)
- 3 kg cukru
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Cytryny umyj i pokrój w plasterki, po czym przegotuj w 3 ½ l wody. Po wystygnięciu dodaj liście pokrzywy i odstaw na 24 godziny, aby wytworzył się ekstrakt.
- Następnego dnia odcedź liście pokrzywy i odczekaj jeszcze 1-2 godziny. Dodaj cukier oraz kwasek cytrynowy i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Powstały syrop przelej do butelek lub słoiczków i odstaw w chłodne miejsce
Lemoniada mate
Składniki:
- 1 garść mate
- 1 cytryna
- 2 l wody
- cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie:
- Mate umyj i wraz z obraną oraz pokrojoną w kostkę cytryną umieść w wysokim naczyniu.
- Dodaj 200 ml wody i za pomocą blendera rozdrobnij zawartość naczynia. Przecedź powstałą masę przez gazę lub gęste sitko i dodaj do reszty wody.
- Do napoju dodaj cukier wedle uznania i dokładnie wymieszaj.
Sorbet arbuzowy
Składniki:
- 500 g arbuza
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 6 łyżeczek cukru pudru
- dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Cukier i skórkę z cytryny zalej 120 ml wody, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystygnięcia.
- Arbuz umyj, pokrój w kostkę, oczyść z pestek, po czym rozdrobnij blenderem.
- Ostudzoną wodę z cukrem i skórką cytrynową dodaj do arbuzowej masy, dokładnie wymieszaj po czym wstaw do lodówki.
- Schłodzoną masę przelej do formy do mrożenia i wstaw na ok. 4 godziny do zamrażarki.
- Co pół godziny wyciągaj sorbet z zamrażarki i mieszaj, aby odpowiednio go napowietrzyć. Przed podaniem wyciągnij sorbet z zamrażarki i umieść na 15 min w lodówce. Przełóż do salaterek i udekoruj kawałkami owoców.