Kulinaria

Orzeźwiające napoje na gorące letnie dni

Podczas upałów zazwyczaj w ogóle nie mamy ochoty jeść, ale mamy świadomość tego, że należy nieustannie uzupełniać płyny, żeby organizm pozostał odpowiednio nawodniony. Najbardziej odpowiednim wyborem jest tutaj zwykła czysta woda, ale w smaku niestety przegrywa z innym płynami. Co zatem najlepiej podać swojej rodzinie? Wypróbujcie nasze pomysły na przyrządzenie smakowitych napojów, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale również dadzą uczucie sytości i uzupełnią witaminy.

Syrop z bzu

Składniki:

  • 20-25 dużych kwiatów bzu
  • 2 kg cukru trzcinowego
  • 2 l wody
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Kwiaty bzu zalej 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody, dodaj kwasek cytrynowy (w zależności od preferencji smakowych), po czym odstaw na 24 godziny.
  2. Następnego dnia odcedź kwiaty, a pozostały płyn ugotuj z cukrem. Do smaku możesz dodać pozostały kwasek cytrynowy
  3. Gorący syrop przelej do butelek lub słoiczków.

 

rsz_dreamstime_xxl_49252438-1
Syrop z pokrzywy

Składniki:

  • 3 ½ litra wody
  • 3 cytryny
  • 100 liści pokrzywy (najlepiej młodych)
  • 3 kg cukru
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

  1. Cytryny umyj i pokrój w plasterki, po czym przegotuj w 3 ½ l wody. Po wystygnięciu dodaj liście pokrzywy i odstaw na 24 godziny, aby wytworzył się ekstrakt.
  2. Następnego dnia odcedź liście pokrzywy i odczekaj jeszcze 1-2 godziny. Dodaj cukier oraz kwasek cytrynowy i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Powstały syrop przelej do butelek lub słoiczków i odstaw w chłodne miejsce

Lemoniada mate

Składniki:

  • 1 garść mate
  • 1 cytryna
  • 2 l  wody
  • cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Mate umyj i wraz z obraną oraz pokrojoną w kostkę cytryną umieść w wysokim naczyniu.
  2. Dodaj 200 ml wody i za pomocą blendera rozdrobnij zawartość naczynia. Przecedź powstałą masę przez gazę lub gęste sitko i dodaj do reszty wody.
  3. Do napoju dodaj cukier wedle uznania i dokładnie wymieszaj.

Sorbet arbuzowy

Składniki:

  • 500 g arbuza
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • dowolne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cukier i skórkę z cytryny zalej 120 ml wody, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Arbuz umyj, pokrój w kostkę, oczyść z pestek, po czym rozdrobnij blenderem.
  3. Ostudzoną wodę z cukrem i skórką cytrynową dodaj do arbuzowej masy, dokładnie wymieszaj po czym wstaw do lodówki.
  4. Schłodzoną masę przelej do formy do mrożenia i wstaw na ok. 4 godziny do zamrażarki.
  5. Co pół godziny wyciągaj sorbet z zamrażarki i mieszaj, aby odpowiednio go napowietrzyć. Przed podaniem wyciągnij sorbet z zamrażarki i umieść na 15 min w lodówce. Przełóż do salaterek i udekoruj kawałkami owoców.
Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *