Wielkanocne ciasta -smacznie i szybko!
Wielkanocny Baranek
Produkty:
- 6 jajek
- 30 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 10 dkg mielonych orzechów
- 5 dkg startej czekolady
- 30 dkg mąki
- 1 śmietana
- 1 proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka, masło, cukier miksujemy, dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli mieszając do ciasta. Formę na baranka smarujemy tłuszczem, dodajemy do niej ciasto. Pieczemy w 150 C.
Pozostałe caisto możemy wykorzstać do pieczenia myffinek.
Wielkanocny bochenek z bakaliami
Produkty:
- 50 dkg mąki (25 dkg zwykłej, 25 dkg razowej)
- 12 dkg masła – do rozpuszczenia
- 12 dkg cukru pudru
- 2 waniliowe cukry
- 3 – 4 żółtka (lub 3 całe jajka, może też być 2 żółtka i 2 całe jajka)
- 1 kostka drożdży
- 0,5 dkg soli
- Skórka z 1 cytryny
- Odrobina gałki muszkatołowej
- 0,25 – 0,5 l mleka
- 3 dkg rodzynek *
- 3 dkg siekanych migdałów *
Przygotowanie:
Z wszystkich składników za wyjątkiem rodzynek i siekanych migdałów wyrabiamy ciasto. Rodzynki i migdały dodajemy na końcu, gdy ciasto będzie już gotowe. Możemy ciasto rozdzielic na dwie części i upieć dwa mniejsze bochenki lub jeden duży. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i robimy znak krzyża. Nagrzewamy piekarnik do 180 C., następnie pieczemy w temp. 150 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką aby nie wysechł.