микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

Zdrowa zupa na zimę – soczewica bez mąki

Zupa z soczewicy

Soczewica pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest składnikiem wielu pokarmów już od neolitu. Po soi i konopi soczewica posiada największą zawartość białek ze wszystkich roślin – 26%. Dzięki temu w wielu częściach świata jest bardzo ważnym składnikiem żywienia. Poszczególne rodzaje soczewicy różnią się od siebie zarówno wielkością ziaren, jak i kolorem: soczewica może być żółta, pomarańczowa, brązowo-czerwona, zielona lub czarna.

W Polsce z soczewicy zazwyczaj gotuje się tylko zupę lub soczewicę na kwaśno. A większość z nas znienawidziła tę roślinę strączkową w momencie wejścia do szkolnej stołówki. Kiedy jednak ją ugotujesz i spróbujesz, zobaczysz, że nie jest taka zła…

Aby zrobić pożywną zupę z soczewicy, potrzebne są:

  • 300 g soczewicy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejszy ziemniak
  • przyprawy – 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ½ l wody lub rosołu
  • blender

Przygotowanie:

Wcześniej (zgodnie ze wskazówkami) namocz soczewicę w wodzie. Zieloną należy moczyć ok. 2 godziny, czerwonej zazwyczaj w ogóle nie trzeba moczyć. Po upłynięciu czasu moczenia, oczyść warzywa i wrzuć do garnka z soczewicą. Dodaj pokrojony uprzednio ziemniak i jeden ząbek czosnku.

Przyprawy wsyp do metalowego sitka do herbaty, a następnie razem z sitkiem włóż do garnka (aby były zamoczone). Oczywiście możesz wrzucić przyprawy bezpośrednio do wody, ale później w soczewicy BARDZO trudno je znaleźć.

Następnie gotuj wszystkie składniki, od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica uzyska pożądaną przez ciebie miękkość – u nas jest to ok. 15 minut – wyjmij około 1/3 soczewicy i odłóż na bok.

Wyjmij warzywa, odłóż na bok połowę marchewki, resztę pokrój na grube kawałki i wrzuć ponownie do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Później rozmiksuj zupę, aby miała gładką i przyjemną konsystencję. Rozrzedź rosołem lub wodą, uzyskując pożądaną gęstość. Wsyp soczewicę, którą wcześniej odłożyłaś i wrzuć resztę drobno pokrojonej marchewki.

Dopraw solą, pieprzem, szczyptą zmielonego kminku i przetłoczonym ząbkiem czosnku.

Rada

Warto wymieszać kwaśną śmietanę z pietruszką lub szczypiorkiem i odrobiną soli i ozdobić nią zupę. Świetnie wygląda i smakuje!

Smacznego!

Poprzedni artykułwesprzyj dziecieca fantazjeNastępny artykuł40.-tydzień-ciąży

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *